Project Description

PSIHOLOŠKI KOTIČEK

Telefonske stevilke za psiholosko pomoc

Strah za svoje zdravje in zdravje družinskih članov, skrb za gospodinjstvo, 💻 delo od doma, 📚 poučevanje otrok 🧒 ….

Včasih je vsega preprosto preveč in takrat ni nič narobe s tem, da prosimo za pomoč.

Če se vam torej zdi, da bi vam prav prišla pomoč v obliki pogovora 🗣 s strokovnjakom, se čimprej obrnite na katerega od spodnjih kontaktov iz Center za krepitev zdravja, ZD Maribor.Asist. Jasmina Kristovič – KAKO BITI DOMA ČIM BOLJ PRODUKTIVEN?
Naredimo si URNIK za ves teden. Pomembno je, da smo pri urniku čim bolj natančni.
Ne veste, kako napisati dober urnik Asist. Jasmina Kristovič predlaga, da si dan razdelite na tri dele in vanje umestite svoje aktivnosti.
𝐏𝐫𝐯𝐢𝐡 𝐨𝐬𝐞𝐦 𝐮𝐫: ta čas je namenjen za študij in druge delovne obveznosti. Pomembno je, da vse zadane obveznosti naredimo čim prej po pravilu: najprej delo potem prosti čas.
𝐃𝐫𝐮𝐠𝐢𝐡 𝐨𝐬𝐞𝐦 𝐮𝐫: v tem času spodbujamo in razvijamo našo kreativnost. Sedaj je priložnost za seznam novoletnih zaobljub, na katerih se pogosto začne nabirati prah.
𝐓𝐫𝐞𝐭𝐣𝐢𝐡 𝐨𝐬𝐞𝐦 𝐮𝐫: čas za spanje . Dovolj spanca blagodejno vpliva na vse vidike življenja: zdravje, dober spomin, učenje, ustvarjalnost, koncentracijo, odpornost, imunski sistem, počutje,… Zato je spanec univerzalno zdravilo.


Asist. Jasmina Kristovič – KAKO “OSTATI DOMA”,ŽIVETI IN NE SAMO PREŽIVETI?

Kako preživljate dneve doma Čakate “da mine” ali so tudi dnevi doma polni življenja
Kot pravi asist. Jasmina Kristovič, navodila kako »ostati doma«, živeti in ne samo preživeti, temeljijo na Franklovi teoriji treh vrednostnih kategorij, ki so smerokaz za kakovostno življenje.

Pomembno je, da je vsak dan sestavljen iz:
 𝐮𝐬𝐭𝐯𝐚𝐫𝐣𝐚𝐥𝐧𝐢𝐡 𝐯𝐫𝐞𝐝𝐧𝐨𝐭 (to, kar delamo – ustvarjamo):  delo, študij, pisanje , seminarske naloge, …
 𝐝𝐨ž𝐢𝐯𝐥𝐣𝐚𝐣𝐬𝐤𝐢𝐡 𝐯𝐫𝐞𝐝𝐧𝐨𝐭 (npr. poslušanje glasbe , ki nas motivira in razvedri ali  dobra knjiga ipd.)
𝐯𝐫𝐞𝐝𝐧𝐨𝐭 𝐬𝐭𝐚𝐥𝐢šč𝐚 (pozitivna naravnanost na trenutno situacijo) npr. želim se družiti s prijatelji, ampak se ne bom, ker s tem ogrožam sebe in druge).Izr. prof. dr. Sebastjan Kristovič – Lahko v koronakrizi najdemo še kaj drugega kot strah in grozo?

Izr. prof. dr. Sebastjan Kristovič je bil včeraj gost v informativni oddaji Planet 18 na Planet TV .
S starši , ki v teh dneh ostajajo doma s svojimi  otroki, je delil nasvete o kvalitetnem preživljanju prostega časa in tudi o tem, kako majhnim otrokom razložiti trenutno dogajanje.

Več si lahko preberete na naslednji povezavi: https://siol.net/trendi/odnosi/lahko-v-koronski-krizi-najdemo-se-kaj-drugega-kot-strah-in-grozo-521029