Alma Mater press izdala Priročnik za preprečevanje in zdravljenje COVID-19 

Knjigo o preprečevanju in zdravljenju COVID-19 je napisala skupina kitajskih znanstvenikov in zdravnikov, ki so bili v minulih treh mesecih v prvi vrsti napornega boja na Kitajskem proti nevidnemu sovražniku in so v tem boju uspeli v svoji državi ustaviti širjenje COVID -19. Založba Alma Mater press pri Alma Mater Europaea je knjigo izdala v slovenskem jeziku. Urednik priročnika je prof. dr. Tingbo Liang, direktor Univerzitetne klinike Zeijang. V raziskovanje preprečitve in terapije okuženih z virusom COVID-19 so se vključile kitajske univerze in inštituti ter z interdisciplinarni timi skupaj z zdravniki s terena zbrali najnovejša znanstvena in praktična znanja v Priročniku za preprečevanje in zdravljenje COVID-19, ki je zdaj na voljo tudi v slovenskem jeziku.

Urednik Priročnika za preprečevanje in zdravljenje  COVID-19 prof. Tingbo Liang, ki je v njem zbral najnovejša znanja doma in v svetu,  poudarja, da “pri soočanju z neznanim virusom sta izmenjava informacij in sodelovanje med ljudmi najboljši zdravili…, da zabeležimo pogum in modrost…z izmenjavo neprecenljivih izkušenj z zdravstvenimi kolegi po vsem svetu, medtem ko so reševali življenja pacientov”.

»Za strokovne pripombe k slovenski izdaji najnovejšega Priročnika za preprečevanje in zdravljenje COVID -19 gre zahvala uglednim znanstvenikom, zdravnikom, pedagogom in akademikom, za soglasje k prevodu vsebine pa gre zahvala kitajskim znanstvenikom in univerzam, ki so dali v teh kritičnih dneh za vse človeštvo vsebino “vsem na voljo”. Ob izdaji slovenskega prevoda tudi Alma Mater Europea prosi vse strokovnjake, da dajo relevantne povratne informacije,« je ob izidu pojasnil prof. dr. Ludvik Toplak, predsednik Alma Mater Europaea – ECM.

Alma Mater Europaea se aktivno vključuje v reševanje problemov v povezavi s pojavom novega koronavirusa. Aktivirali smo spletno stran www.covid-19.almamater.si , kjer zbiramo izjave, raziskave in članke naših učiteljev, raziskovalcev ter drugih strokovnjakov, ki sodelujejo z Alma Mater. Naši študentje so aktivno vključeni v prostovoljstvo po vsej Sloveniji. Nenazadnje pa so naši učitelji, diplomanti in študenti zdravstvenih programov ter socialne gerontologije v teh časih v prvih bojnih vrstah zoper virusu COVID-19

Nov nepoznan virus se je pojavil najprej v decembru 2019 na Kitajskem, kjer se je na poziv zdravstvene stroke odzvala oblast, ki je pozvala vse ljudstvo k doslednemu spoštovanju zdravstvenih navodil za zaščito zdravja. Z doslednim spoštovanjem zdravstvenih navodil vseh prebivalcev, nadčloveškimi napori zdravstvenih služb, medicinske znanosti in prakse ter odločno voljo oblasti  so na Kitajskem v dveh mesecih uspeli premagati širjenje virusa COVID – 19. Medtem se je bolezen razširila v Evropi, v Ameriki in sedaj v vsem svetu, tako da je WHO razglasila pandemijo in pozvala države k aktivni borbi proti virusu COVID -19. »Uspeh boja je odvisen od odzivnosti stroke, oblasti in medijev, ki oblikujejo javno mnenje ter s tem osveščenost prebivalstva. Ker so politiki in mediji v Evropi in Ameriki predhodne izkušnje in opozorila iz Kitajske podcenjevali in relativizirali, je danes zaradi neosveščenih ljudi ogrožen ves svet,« je še pojasnil prof. dr. Ludvik Toplak.