Project Description

PSIHOLOŠKI KOTIČEK

Telefonske stevilke za psiholosko pomoc

Strah za svoje zdravje in zdravje družinskih članov, skrb za gospodinjstvo, ? delo od doma, ? poučevanje otrok ? ….

Včasih je vsega preprosto preveč in takrat ni nič narobe s tem, da prosimo za pomoč.

Če se vam torej zdi, da bi vam prav prišla pomoč v obliki pogovora ? s strokovnjakom, se čimprej obrnite na katerega od spodnjih kontaktov iz Center za krepitev zdravja, ZD Maribor.Asist. Jasmina Kristovič – KAKO BITI DOMA ČIM BOLJ PRODUKTIVEN?
Naredimo si URNIK za ves teden. Pomembno je, da smo pri urniku čim bolj natančni.
Ne veste, kako napisati dober urnik Asist. Jasmina Kristovič predlaga, da si dan razdelite na tri dele in vanje umestite svoje aktivnosti.
????? ???? ??: ta čas je namenjen za študij in druge delovne obveznosti. Pomembno je, da vse zadane obveznosti naredimo čim prej po pravilu: najprej delo potem prosti čas.
?????? ???? ??: v tem času spodbujamo in razvijamo našo kreativnost. Sedaj je priložnost za seznam novoletnih zaobljub, na katerih se pogosto začne nabirati prah.
??????? ???? ??: čas za spanje . Dovolj spanca blagodejno vpliva na vse vidike življenja: zdravje, dober spomin, učenje, ustvarjalnost, koncentracijo, odpornost, imunski sistem, počutje,… Zato je spanec univerzalno zdravilo.


Asist. Jasmina Kristovič – KAKO “OSTATI DOMA”,ŽIVETI IN NE SAMO PREŽIVETI?

Kako preživljate dneve doma Čakate “da mine” ali so tudi dnevi doma polni življenja
Kot pravi asist. Jasmina Kristovič, navodila kako »ostati doma«, živeti in ne samo preživeti, temeljijo na Franklovi teoriji treh vrednostnih kategorij, ki so smerokaz za kakovostno življenje.

Pomembno je, da je vsak dan sestavljen iz:
 ???????????? ??????? (to, kar delamo – ustvarjamo):  delo, študij, pisanje , seminarske naloge, …
 ??ž?????????? ??????? (npr. poslušanje glasbe , ki nas motivira in razvedri ali  dobra knjiga ipd.)
??????? ?????šč? (pozitivna naravnanost na trenutno situacijo) npr. želim se družiti s prijatelji, ampak se ne bom, ker s tem ogrožam sebe in druge).Izr. prof. dr. Sebastjan Kristovič – Lahko v koronakrizi najdemo še kaj drugega kot strah in grozo?

Izr. prof. dr. Sebastjan Kristovič je bil včeraj gost v informativni oddaji Planet 18 na Planet TV .
S starši , ki v teh dneh ostajajo doma s svojimi  otroki, je delil nasvete o kvalitetnem preživljanju prostega časa in tudi o tem, kako majhnim otrokom razložiti trenutno dogajanje.

Več si lahko preberete na naslednji povezavi: https://siol.net/trendi/odnosi/lahko-v-koronski-krizi-najdemo-se-kaj-drugega-kot-strah-in-grozo-521029