RELEVANTNI ČLANKI V MEDIJIH IN STROKOVNIH REVIJAH2020-03-23T13:30:44+00:00

Project Description

RELEVANTNI ČLANKI V MEDIJIH IN STROKOVNIH REVIJAH

Prva e-sekcija konference z več kot 110 udeleženci

Konferenco je odprla predstojnica Katedre za socialno gerontologijo prof. dr. Jana Goriup, ki je predstavila uvodne govornike. Na začetku je vse sodelujoče pozdravil Alojz Kovšca, predsednik Državnega sveta RS, ki je v govoru izostreno, pronocljivo in aktualno  izpostavil problematiko starejših ljudi in pomen socialne gerontologije v času demografskih sprememb. Sledili so pozdravni nagovori predsednika AMEU-ECM prof. dr. Ludvika Toplaka, ministrice Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano in predsednice stranke DeSUS dr. Aleksandre Pivec ter sekretarja Socialne zbornice Slovenije Vilka Kolbla, mag.

Ni ubijal le virus, mnogokrat so se starejši zlomili v svoji nemoči

Kako je trenutna kriza razgalila naš odnos do starejših? Kaj o nas kot družbi pove dejstvo, da smo ob umiranju starejših nemalokrat slišali stavek »saj so bili že stari«? Skozi prizmo etike in ageizema (starizma) o tem v časopisu Delo razmišljata dr. Lenart Škof, dekan Fakultete za humanistični študij in dr. Jana Goriup, predstojnica Katedre za socialno gerontologijo.

Pogovor z Gregorjem Žigonom, direktorjem mariborskega doma Pod gorco

Ste vedeli, da je vsak peti Slovenec star nad 65 let? Pogovarjali smo se z Gregorjem Žigonom, direktorjem mariborskega doma Pod gorco, ki je tudi podiplomski študent Socialne gerontologije na Alma Mater. Kakšne so situaciji v domovih za starejše, kakšna je pri tem vloga socialnega gerontologa ter o prihodnosti zavodov za tretje življenjsko obdobje. Več pa v videu.

Izplačilo enkratnega silodarnostnega dodatka

Obveščamo vas, da so do enkratnega solidarnostnega dodatka v višini 150 evrov od 1. 5. 2020 dalje upravičeni poleg rednih tudi izredni študentje s stalnim prebivališčem v Republiki Sloveniji, ki se v študijskem letu 2019/2020 izobražujejo po javnoveljavnih študijskih programih v Republiki Sloveniji in na dan 13. marca 2020 niso bili vključeni v obvezno pokojninsko in invalidsko zavarovanje na podlagi 14., 15., 16., 17., in 25. člena ZPIZ-2.

O virusu, ki nas uči sočutja

Mag. Tanja Petrovič je naša doktorska študentka in avtorica članka o empatiji v času, ko se svet spopada s korona virusom. Empatija ne pomeni samo čutiti, tako da se v nekoga vživimo, ampak tudi razumeti njegovo situacijo. Je kompleksen pojav, ki ima tudi senčne plati, na primer izgorelost. 

Coronavirus Mimics Climate Politics: The Emerging Frame Of “The Cure Is Worse Than The Disease”

Vabljeni k prebiranju članka o spopadanju z novim korona virusom v ZDA, tudi o tem, kakšne gospodarske ter politične posledice prinaša. So avtorica članka je prof. dr. Nives Dolšak, predavateljica na AMEU Fakulteti za humanistični študij, ki trenutno deluje kot gostujoča profesorica na ameriški University of Washington.

Go to Top